Loading...
KOKEN2018-01-31T09:21:22+00:00

Sukha Texel & Koken

Koken en eten zijn onlosmakelijk met Ayurveda verbonden. Niet alleen wat je kookt en eet, maar vooral ook hoe je dat doet. Liefde voor het eten en koken met plezier staan voorop.

De Ayurvedische richtlijnen zorgen ervoor dat het eten heel bevredigend is voor alle zintuigen en licht verteerbaar, zodat je niet moe bent na het eten maar je juist gevoed en vitaal voelt.

kookworkshops texelMariëlle organiseert regelmatig kookworkshops waarin ze je leert om gezond, lekker en vegetarisch te koken. Kijk voor data in de agenda. Wil je graag met een eigen groep vrienden of collega’s Ayurvedisch leren koken, dan kan dat ook. Er zijn diverse mogelijkheden van 2 tot 14 personen.

Heb je een Ayurvedisch consult gehad en wil je meteen praktisch aan de slag met de adviezen? Kom dan samen met Mariëlle in de keuken een lunch maken die precies op jou is afgestemd. In anderhalf uur maak je wat lekkers en kun je van alles vragen over Ayurveda. Vervolgens neem je het bereide eten lekker mee naar huis.
Anderhalf uur € 90 inclusief ingrediënten. Twee personen € 80 per persoon.

Reserveren / Meer informatie

Kookworkshops

Geïnteresseerd in gezond en lekker koken? We stellen graag in overleg met jou een smakelijke kookworkshop samen. Een gezond, gezellig en lekker uitje voor groepen van minimaal 6 personen!

Agenda

Recepten

MUNGDALSOEP

Deze soep van hele mungbonen werkt heel reinigend. Je kunt hem aanpassen aan de groenten en kruiden die jou goed doen. Hij is altijd lekker!

Voor 4 tot 6 personen heb je nodig:

1 kop hele groene mungbonen
een fijngesnipperde ui
5-6 koppen water
2 eetlepels ghee
1 theelepel komijnzaad
1 theelepel mosterdzaad
1 mespuntje hing
2 grote tenen knoflook
een duimpje verse gember fijngesneden
½ theelepel geelwortelpoeder
½ theelepel zout
een paar handen grofgehakte verse spinazie

Was de bonen twee keer en week ze een nacht in voldoende water. Giet ze dan af.
Verwarm de ghee in een pan en voeg de mosterdzaadjes, komijnzaadjes en hing toe. Wanneer de zaden gaan ‘dansen’ voeg je de geelwortelpoeder toe en vervolgens de uien en daarna de knoflook.
Voeg de bonen toe met 4 koppen water, het zout en de verse gember. Breng de soep aan de kook. Afhankelijk hoe dik je de soep wilt, voeg je nog extra water toe. Kook 15 tot 20 minuten totdat de bonen gaar zijn. Voeg de spinazie toe en laat nog even kort doorkoken. Je kunt de soep verder op smaak brengen met fijn gesnijden kruiden zoals platte peterselie of koriander.

DADELDROOMBALLETJES

Uit: Ayurveda kookboek van Amadea Morningstar

Toetjes en andere zoetigheden worden gewoonlijk bij de hoofdmaaltijd geserveerd en niet daarna.

Voor 25-30 balletjes heb je nodig:
– 2 ons hele, gedroogde en ontpitte dadels in kleine stukjes
– 2 eetlepels water
– 2 eetlepels rijststroop
– 1 2/3 theelepels vanille
– 1 eetlepel schil van biologische geteelde sinaasappel
– 1/3 kopje fijngehakte amandelen zonder schil
– kokos, cacaopoeder of amandelmeel

De dadels in een pannetje vermengen met het water, rijstsiroop, vanille en sinaasappelschil. Op een klein vuur laten koken totdat het water verdampt is en de dadels een dikke massa vormen. De amandelen erdoor roeren en laten afkoelen. Daarna balletjes van ca. 2 cm rollen (je kunt je handen licht invetten met ghee). Rol de balletjes afwisselend door de kokos, cacao en het amandelmeel.

GROENE PANNENKOEKJES MET LIMOENBOTER

Gebaseerd op  een recept uit Plenty van Yotam Ottolengi

Nodig voor 22 kleine pannenkoekjes:
– 500 gram grondig gewassen spinazie, winterpostelein of raapsteeltjes
– 220 gram speltmeel
– 2 eetlepels bakpoeder
– 2 eieren
– 100 gram gesmolten roomboter
– 1 theelepel zout
– 2 theelepels komijnpoeder
– 2 rode pepers fijngesnipperd zonder pitjes
– 3 dl amandelmelk of half amandelmelk half water
– 10 bosuitjes in dunne ringen gesneden
– ghee om in te bakken

Nodig voor de limoenboter:
– 100 gram roomboter op kamertemperatuur
– geraspte schil van 1 limoen
– 1,5 eetlepel limoensap
– ¼ theelepel zout
– ½ theelepel gevijzelde peper
– 1 eetlepel fijngesneden verse koriander
– 1 kleine gedroogde peper gevijzeld

Maak eerste de limoenboter. Doe de boter in een middelgrote kom en klop hem met een houten lepel tot hij zacht en romig is. Roer er de rest van de ingrediënten door. Stort de boter op een stuk vershoudfolie en maak er een rol van. Draai de uiteinden dicht zodat de boter is ingesloten. Laat hem in de koelkast opstijven.

GHEE

Ghee is geklaarde boter en wordt in Ayurveda wel het vloeibare goud genoemd. Het hoeft niet in de koelkast, je kunt het in het keukenkastje bewaren, omdat de vaste melkbestanddelen eruit zijn. De medicinale eigenschappen nemen juist toe naarmate de ghee ouder wordt. Schep de ghee niet met een natte lepel uit de pot waarin je het bewaart, want dan bederft het. Ghee is bestand tegen hoge temperaturen, wat het ook geschikt maakt om in te frituren. Het voedsel is dan lichter verteerbaar dan gefrituurd in olie.

Ghee helpt bij de spijsvertering, absorptievermogen en de opname van voedingsstoffen. Het verbetert het geheugen en versoepelt het weefsel. In de oude geschriften wordt het ook geëerd om zijn helende, desinfecterende en reinigende kwaliteiten. In kleine hoeveelheden is het geschikt voor alle doshas. Mensen met overgewicht en een hoog cholesterol moeten wel voorzichtig zijn met ghee. Je kunt bakken in ghee, maar het ook op je brood smeren. Extern kan ghee gebruikt worden voor het verzachten en verkoelen van de ogen.

1 pond ongezouten roomboter

Leg de boter in een middelgrote pan en zet het vuur halfhoog totdat de boter smelt. Zet het vuur dan laag, de boter kookt nog wel en laat het zo pruttelen. Doe geen deksel op de pan. De boter gaat schuimen en pruttelen en op een gegeven moment wordt het stil. Roer zo nu en dan.
De boter begint als popcorn te ruiken en krijgt een mooie goudachtige kleur. Op de bodem van de pan liggen wittige bestanddelen die wat gaan verkleuren. Dan is de ghee klaar.
Haal het schuim van de ghee en giet het door een heel fijne zeef of door een dubbelgevouwen kaasdoek.

Ruimte om te genieten

Sukha beschikt over een ideale ruimte om na het bereiden van de ayurvedische gerechten plaats te nemen en heerlijk te genieten. Deze ruimte – met of zonder keuken – is ook te huur voor jouw eigen bijeenkomst, training of vergadering.

Meer informatie